
- Uzņemšana
- Studentiem
- Augstskola
- Fakultātes
- Filiāles
-
Zinātne
- Kontakti

- Uzņemšana
- Studentiem
- Augstskola
- Fakultātes
- Filiāles
- Zinātne
- Kontakti
Jaunumi
Latvijas pētnieki attīsta ekstremāliem apstākļiem piemērotu uzturu

2025. gada 25. februārī – Sadarbojoties biznesa augstskolas «Turība», Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centra pētniekiem, izstrādāti pārtikas produkti lietošanai ekstremālos apstākļos. Kā pirmais tos praksē izmēģināja latviešu uzņēmējs, alpīnists un zemessargs Juris Ulmanis ekspedīcijā Dienvidpolā, kas bija veltīta Ukrainas atbalstam.
«Ekstremālos apstākļos ir ļoti svarīgi sagatavoties un nodrošināties, ka līdzi ir paņemts viss nepieciešamais, turklāt uzturam ir jābūt maksimāli vieglam, ilgi uzglabājamam, drošam un, ideālā gadījumā, arī garšīgam,» stāsta «Turības» bakalaura programmas «Uzturs» direktore, sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande.
Iniciatīva sadarbībai nāca no Zemessardzes, kas rosināja izstrādāt ekstremāliem apstākļiem piemērotu uzturu. Pārtikas inovācijas ir viens no Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centra pētījumu tematiem – centra pētniekiem ir gan teorētiskas un praktiskas zināšanas, gan arī aprīkojums šādu pētījumu veikšanai. Ar zināšanām liofilizācijā un tehnisko atbalstu produktu izstrādi atbalstīja arī RTU Dabaszinātņu un tehnoloģiju un Būvniecības un mašīnzinību fakultātes pētnieki.
Liofilizācijas procesā produkti tiek žāvēti vakuumā un lielā aukstumā, saglabājot faktiski nemainīgu izskatu un uzturvielas, kā arī garšas un smaržas īpašības. Vienlaikus tie kļūst ļoti viegli, tādēļ ir ērti un lēti pārvadājami, turklāt, iepakoti vakuumā vai aizsargatmosfērā, ir arī ilgstoši uzglabājami pat istabas temperatūrā, skaidro RTU Būvniecības un mašīnzinību fakultātes Mašīnbūves un biomedicīnas inženierijas institūta vadošais pētnieks un «Turības» docents Uldis Bērziņš. Tādējādi šādi produkti ir piemēroti gan tūristu, gan karavīru, gan dažādās ekstremālās situācijās nonākušu cilvēku pilnvērtīgai ēdināšanai.
G. Bīlande izveidoja receptes, pēc kurām Latvijas pārtikas ražotāji sagatavoja gatavos ēdienus, bet RTU zinātnieki sadarbībā ar Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centru tos liofilizēja un izveidoja kompaktus batoniņus.
Pētnieki ir gandarīti, ka jaunos produktus testēja J. Ulmanis, un viņi ar savām zināšanām varēja atbalstīt pieredzējušo alpīnistu. Pirms došanās ekspedīcijā ar viņu pārrunāts, kā nodrošināt ieteicamo uzturu, jo, ilgstoši atrodoties ārkārtīgā aukstumā un veicot fiziskās aktivitātes, ir svarīgi nodrošināt piemērotu pārtiku, uzņemt vajadzīgo daudzumu šķidruma, vitamīnu un minerālvielu.
Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centrs organizē izstrādātā uztura testus un demonstrācijas arī citiem valsts aizsardzībā iesaistītajiem.
J. Ulmanis, kurš ir uzkāpis visu kontinentu augstākajās virsotnēs, pēc 16 dienu ekspedīcijas Ukrainas atbalstam janvāra vidū sasniedza Dienvidpolu, kur nogādāja Latvijas un Ukrainas karogus, kā arī Latvijas Republikas Zemessardzes vimpeli. Viņa ekspedīcija bija daļa no jaunas starptautiskas iniciatīvas «Sunflowers for Freedom», lai pievērstu sabiedrības uzmanību ukraiņu pašaizliedzīgajai brīvības cīņai.