Jaunumi
Liene Cakare: visam jābūt veselīgā balansā
Liene Cakare ir augstskolas Turības lektore un doktorantūras studente, zvērināta advokāte ceturtajā paaudzē, advokātu biroja „EY LAW” Latvijā Juridiskās nodaļas vadītāja un partnere, vīna telpas Tinto īpašniece.
Ja man jāapraksta sevi vien dažos vārdos, tad pirmais ir „nopietna”, kam seko „aizrautīga” un „piedzīvojumu kāra”. Esmu zvērināta advokāte ceturtajā paaudzē – turpināt šo ceļu bija ļoti organiska izvēle, jo uzaugu ar šīs jomas profesionāļiem. Pašlaik vienlaicīgi esmu gan Turības lektore Juridiskās fakultātes studentiem, gan augstskolas studente doktorantūrā, jo nepārtraukta mācīšanās ir neatņemama manas profesijas daļa. Turība tagad man jau saistās ar māju sajūtu. Lasu lekcijas jau daudzus gadus, un tas ļauj sevi dzīt uz priekšu, papildināt zināšanas, jo studenti mūsdienās paliek arvien gudrāki, kas rada nepieciešamību vienmēr būt soli priekšā.
Sajust reālo dzīvi
Visvairāk novērtēju to, ka šajā augstskolā visi pasniedzēji ir praktiķi, jo teoriju jau var iemācīties jebkurš. Studentiem ir nepieciešams iedot reālās dzīves sajūtu profesijā, nevis tikai jāliek lasīt par pašiem pamatiem. Man ir svarīgi, lai students pēc absolvēšanas ir jurists ne tikai uz papīra, bet arī savās darbībās. Ģimene man ir devusi daudzus ar jurisprudenci saistītus padomus, taču visvienkāršākā gudrība – ja, ejot uz tiesu, neesi uztraucies, tad zini, ka lieta būs zaudēta. Pat, ja esi ļoti pārliecināts par sevi, ir jābūt veselīgam iekšējam satraukumam. Arī tad, ja uzstājies konferencē, bez šī mazā stresiņa viss var aiziet šķērsām.
Plānošana un spēja pielāgoties
Kā jau lielākajai daļai darbaspēka, arī mana ikdiena lielākoties paiet pie datora, paralēli organizējot savas ģimenes biznesu - vīna telpu Tinto. Esmu arī mamma, kura atbalsta dēlu visās viņa aktivitātēs, it īpaši sportā. Gada siltajā periodā daudz laika pavadu dārzā. Pa vidu visam vēl arī jāatrod laiks, ko veltīt tikai sev, piemēram, palasot kādu grāmatu. Kā to visu savienot? Jo vairāk dara, jo vairāk var paspēt izdarīt. Visa pamatā ir veiksmīga laika plānošana – man patīk sākt rītu ar vissarežģītāko uzdevumu, lai visi nākamie darbi kļūst tikai vieglāki. Ir svarīgi plānot, taču, kā labi zinām, dzīvē ne vienmēr viss notiek pēc plāna, tāpēc svarīga arī spēja ātri pielāgoties jebkurai jaunai situācijai un nebaidīties no tās. Tieši pateicoties tam, iespējams realizēt lielāko daļu savu īstermiņa un ilgtermiņa mērķu. Vienmēr jau ir vēlme šos mērķus pamainīt, padarīt vieglākus vai atmest vispār, taču vissvarīgākais moments ir pieturēties pie tiem.
Vīna telpa Tinto ar savu personību
Atvērt un uzturēt vīna telpu Tinto ir bijis liels izaicinājums, kas padara ikdienu krietni krāsaināku. Ideja atvērt šo ģimenes uzņēmumu bija spontāna. Savulaik man bija iespēja dzīvot Amerikā un strādāt restorānā, kur absolūti iemīlēju šo nozari. Savukārt vīrs, vīnzinis, vienmēr bija gribējis atvērt pats savu restorānu, bet māsa – atrast vietu, kur izpausties, gatavojot dažnedažādus desertus. Tā nejauši, braucot garām kinoteātrim Splendid Palace, toreiz ieraudzījām, ka tiek iznomātas telpas. Tā mēs kļuvām par Tinto saimniekiem, un tas ir mūsu sirdsprojekts jau 13 gadus. Lai gan pārvācāmies uz blakus ēku, joprojām esmu bieži sastopama „Tinto” vai nu virtuvē vai runājot ar klientiem. Esmu ļoti pateicīga ne tikai par jaunajiem, bet arī jau labi pazīstamajiem klientiem, kuri mūs apmeklē regulāri. Tā ir vieta, kas savedusi kopā ļoti daudzus cilvēkus. Piemēram, mums ir klienti, kuri šeit iepazinušies, apprecējušies un jau nāk ar bērniem. Vēlos, lai mūsu restorāns saglabājas kā forša, patīkamas emocijas radoša satikšanās vieta cilvēkiem.
Visi mūsu piedzīvojumi ceļojumos agrāk vai vēlāk atspoguļojas arī Tinto ēdienu un dzērienu kartē. Gadu gaitā mums ir izdevies iegūt pastāvīgu klientūru, jo mūsu vīna telpa ir pietiekami atšķirīga un ar savu personību. Tā arī ir bijusi mūsu panākumu atslēga, kas ļāvusi izdzīvot visus šos gadus. Tas ir arī mans padoms citiem uzņēmējiem, kas vēlas atvērt savu restorānu – ir jābūt ļoti skaidrai vīzijai un konceptam. Uztaisīt glītu telpu un ielikt tur bāru var jebkurš, taču pašam uzņēmējam sev jādefinē, kas būs tas, kas jūsu vietai piedos šo te odziņu, kas liks klientiem atgriezties.
Tinto ir mūsu pirmais bērns, jo esam tajā ieguldījuši daudz laika un rūpju, pārdomājot katru mazāko sīkumu. Pirms gada mums atkal bija iespēja šo visu izdzīvot no jauna, jo pārvācāmies uz jaunām telpām blakus ēkā. Tā kā labi atcerējāmies, kā veidojām pirmo restorānu, mums jau bija vesels zināšanu arsenāls, lai jaunās mājas padarītu vēl labākas. Nenoliedzami, pēdējos gados jutām arī pandēmijas ietekmi, jo no lielākiem pasākumiem nācās pāriet uz privātiem. Taču nepadevāmies un pielāgojāmies - dažās dienās mums bija rezervētas pat piecas ģimeņu pasēdēšanas, ar projektoru skatoties filmas un baudot vīnu ar ēdienu. Tas mums ļāva diezgan veiksmīgi tikt cauri šim grūtajam laikam, taču vēl ir krietni par agru runāt par atgriešanos pie pirmspandēmijas laikiem.
Visam jābūt veselīgā balansā
Laiks, ko varam velīt miegam, ēdienam un ģimenei ir atkarīgs no konkrētās profesijas, bet neuzskatu, ka panākumu vārdā ir jāatsakās no augstāk minētā, jo visam jābūt veselīgā balansā. Ja pārmērīgi nodosies darbam, tad izdegsi un būsi atrauts no sabiedrības. Man tā nekad nav likusies kā laba izvēle. Ja tev ir vairākas intereses, tad tas tevi tikai pilnveido kā profesionāli un cilvēku. Skatoties uz jurista profesiju, tā pārsvarā saistās ar cilvēku negācijām, kas ir jārisina. Nereti tev ir jābūt ne tikai juristam, bet arī psihologam, tādējādi laižot visu caur sevi. Ar šādu darba slodzi ir ļoti nepieciešams dot iespēju prātam atslēgties un izvēdināties, kā arī kopumā neuztvert visu personiski. Tu nedrīksti nostāties vienas vai otras karojošās puses emocionālajā pusē, jo jāpaliek neitrālam. Es ieteiktu arī nenest darbu uz mājām, bet pašlaik tas daudziem tomēr nav iespējams. Ir svarīgi vakarā darīt kaut ko pilnīgi citādāku – vienam tā ir pastaiga vai skrējiens, citam filma vai grāmata.