Uzturs

Profesionālā bakalaura studiju programma

Reģistrējies studijām tiešsaistē
Kvalifikācija: Kvalifikācija “Uztura speciālists”
Studiju ilgums: 4 gadi pilna laika dienas studijās (4,4 gadi nepilna laika vakara un brīvdienu studijās)
Studiju valoda: Latviešu
Prakse: Uztura speciālistiem darbības lauks ir ļoti plašs – sākot no darba stacionārā un ambulatori ar pacientiem, beidzot ar sabiedrības veselības veicināšanu un uzturpolitikas veidošanu.

Uzturs

Izstrādātā programma ir jaunākā un modernākā uztura programma Baltijā, ko veidojuši vadošie nozares speciālisti sadarbībā ar ārstiem un citiem veselības aprūpes speciālistiem. Studentiem ir nodrošināta iespēja apgūt nepieciešamās zināšanas un prasmes darbam ar mūsdienīgām veselības aprūpes tehnoloģijām un metodēm speciāli aprīkotās mācību telpās. Studiju laikā mācību process tiek pietuvināts darba vidē balstītām situācijām, piemēram, tiek modelētas situācijas ar klientu/pacientu profesionāli aprīkotās mācību klasēs. Šāda veida infrastruktūra ir ļoti svarīga, jo tā nodrošina, ka studenti apgūst prasmes un iemaņas reālos darba apstākļos. Tas palīdz studentiem sagatavoties darbam veselības aprūpes jomā, iegūstot pieredzi darbā ar reāliem klientiem/pacientiem un situācijām.

Studiju procesā Jūs apgūsiet:

Programmas “Uzturs” ietvaros tiek apgūti, piemēram, šādi profesionālie, nozares medicīnas un vispārizglītojošie studiju kursi:

  • Vispārizglītojošos kursi: Uzņēmējdarbība; Civilā un vides aizsardzība; Neatliekamā palīdzībā; Medicīnas terminoloģija latīņu un angļu valodā; Filozofija un medicīnas ētika; Pedagoģija; Ķīmija; Angļu valoda profesionālajā darbībā; Pētniecības prakse.
  • Nozares teorētiskie pamatkursi un informācijas tehnoloģiju kursi: Bioloģija; Fizioloģija; Patoloģiskā fizioloģija; Kursa darbs; Anatomija Propedeitika; Funkcionēšanas spēju klasifikācija un novērtēšana; Medicīniskās rehabilitācijas aspekti; Sabiedrības veselība un epidemioloģija; Psiholoģija un psihoterapijas pamati; Mākslīgais intelekts profesionālajā darbībā; Mikrobioloģija; Histoloģija; Bioķīmija; Uztura speciālistu prakse un profesionālās iemaņas; Pētniecības un statistikas pamati.
  • Nozares profesionālās specializācijas kursi: Konfliktu risināšana un mediācija; Ķermeņa kompozīcijas novērtēšanas metodes; Uztura politika un plānošanas sistēma; Pārtikas ķīmija; Uzturs un kognitīvi biheiviorālā terapija; Laboratorisko izmeklējumu interpretācija; Farmakoloģijas pamati, uzturs un zāļu mijiedarbība, uztura bagātinātāji; Klīniskās aprūpes pamati; Neiroloģija; Psihiatrija un narkoloģija; Infekciju slimības ; Uzturs un ēdienkartes dizains; Pediatrija un zīdaiņu uzturs; Pārtikas tehnoloģijas un gatavošana; Uztura terapija.

Studiju programmas mērķis: Sagatavot profesionālus un starptautiski konkurētspējīgus profesionāļus “Uzturzinātnē” ar kvalifikāciju “Uztura speciālists”

Studiju programmas uzdevumi:

  1. Sagatavot studentus atbilstoši Profesionālās augstākās izglītības valsts standarta un Profesijas standarta “Uztura speciālists” prasībām.
  2. Nodrošināt teorētisko un praktisko zināšanu bāzi jaunajiem uztura speciālistiem, lai tos sagatavotu augsti kvalificētam patstāvīgam darbam ārstniecības iestādēs.
  3. Sagatavot uztura speciālistus, kuri spēj nodrošināt Latvijas valsts intereses, veicināt valsts veselības aprūpes nacionālās programmas un veselības sistēmas darbības efektivitātes uzlabošanu.
  4. Sagatavot speciālistus, kuri spēj piedalīties sabiedrības veselības veicināšanā un uzturpolitikas veidošanā.
  5. Attīstīt digitālās kompetences, lai speciālisti spētu izmantot informāciju tehnoloģijas, t.sk., mākslīgo intelektu profesionālās darbības veikšanai.
  6. Praktizēt izmantot augstus profesionālās ētikas standartus un sekmēt to realizāciju profesionālajā darbībā.
  7. Attīstīt studējošo kompetenci zinātniski pētnieciskajā darbībā un vadības principu pielietošanā.
  8. Veicināt topošo uztura speciālistu motivāciju profesionālajai izaugsmei un pilnveidei, tālākizglītībai un mūžizglītībai.
  9. Veidot izpratni par darbu multidisciplinārā veselības aprūpes speciālistu komandā.
  10. Nodrošināt studentiem iespēju turpināt otrā cikla profesionālās augstākās izglītības programmās, lai iegūtu septītā līmeņa profesionālo kvalifikāciju.

Pēc programmas “Uzturs” absolvēšanas, students spēj:

  1. Patstāvīgi ievākt pacienta anamnēzi, izmantot atbilstošu diagnostiku un medicīniskās ierīces profesionālās darbības veikšanai;
  2. Izvirzīt īstermiņa un ilgtermiņa terapijas mērķus, izstrādāt un uzraudzīt uz pierādījumiem balstītu uztura terapijas plānu;
  3. Ievērot profesionālo ētiku un komunikācijas principus;
  4. Strādāt monoprofesionāli un multidisciplinārā veselības aprūpes speciālistu komandā;
  5. Iesaistīties zinātniski pētnieciskajā darbībā;
  6. Piedalīties veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošanā;
  7. Attīstīt profesionālo karjeru un izmantot tālākizglītības iespējas.

Studiju programmas uzdevumi:

  1. Sagatavot studentus atbilstoši Profesionālās augstākās izglītības valsts standarta un Profesijas standarta “Uztura speciālists” prasībām.
  2. Nodrošināt teorētisko un praktisko zināšanu bāzi jaunajiem uztura speciālistiem, lai tos sagatavotu augsti kvalificētam patstāvīgam darbam ārstniecības iestādēs.
  3. Sagatavot uztura speciālistus, kuri spēj nodrošināt Latvijas valsts intereses, veicināt valsts veselības aprūpes nacionālās programmas un veselības sistēmas darbības efektivitātes uzlabošanu.
  4. Sagatavot speciālistus, kuri spēj piedalīties sabiedrības veselības veicināšanā un uzturpolitikas veidošanā.
  5. Attīstīt digitālās kompetences, lai speciālisti spētu izmantot informāciju tehnoloģijas, t.sk., mākslīgo intelektu profesionālās darbības veikšanai.
  6. Praktizēt izmantot augstus profesionālās ētikas standartus un sekmēt to realizāciju profesionālajā darbībā.
  7. Attīstīt studējošo kompetenci zinātniski pētnieciskajā darbībā un vadības principu pielietošanā.
  8. Veicināt topošo uztura speciālistu motivāciju profesionālajai izaugsmei un pilnveidei, tālākizglītībai un mūžizglītībai.
  9. Veidot izpratni par darbu multidisciplinārā veselības aprūpes speciālistu komandā.
  10. Nodrošināt studentiem iespēju turpināt otrā cikla profesionālās augstākās izglītības programmās, lai iegūtu septītā līmeņa profesionālo kvalifikāciju.


Absolvējot programmu “Uzturs” JŪS IEKĻAUS ĀRSTNIECĪBAS PERSONU REĢISTRĀ, kas pavērs plašas iespējas profesionālajai darbībai.

Studiju formas:
- Pilna laika klātiene (studijas dienā)
- Nepilna laika klātiene (studijas pa vakariem vai brīvdienās)
Apjoms kredītpunktos/ECTS:
240 KP (240 ECTS)
Studiju norises vieta:
Rīga

Karjeras iespējas

Uztura speciālistiem darbības lauks ir ļoti plašs – sākot no darba stacionārā un ambulatori ar pacientiem, beidzot ar sabiedrības veselības veicināšanu un uzturpolitikas veidošanu.

Studiju saturs

Uztura speciālista Profesijas standarts.

Studiju forma

Studiju norises vieta

Studiju norises laiks

Pilna laika studijas dienā Rīga Studijas notiek 4 darbadienas nedēļā (izņemot piektdienas) no plkst. 9:00 - 16:10
Nepilna laika studijas vakarā Rīga Studijas notiek 4 darbadienas nedēļā (izņemot piektdienas) no plkst. 16:25 - 21:30
Nepilna laika studijas brīvdienās Rīga Studijas notiek piektdienās un sestdienās no plkst. 9:00 - 19:30

 

Studiju programmas saturs studiju laikā var tikt aktualizēts un mainīts, balstoties uz darba tirgus prasībām un Ministru kabineta noteikumiem.

1. kurss

• Bioloģija
• Fizioloģija
• Anatomija
• Uztura speciālistu prakse un profesionālās iemaņas
• Pataloģiskā fizioloģija
• Mikrobioloģija
• Histoloģija
• Pedagoģija
• Civilā un vides aizsardzība, neatliekamā medicīniskā palīdzība
• Angļu valoda profesionālajā darbībā
• Medicīnas terminaloģija latīņu un angļu valodā
• Filozofija un medicīnas ētika
• Ķīmija
• Pētniecības prakse
• Uzņēmējdarbība I
• Kursa darbs I

2. kurss

• Pārtikas ķīmija
• Uztura un ēdienkartes dizains
• Farmolkoloģijas pamati, uzturs un zāļu mijiedarbība, uztura bagātinātāji
• Pediatrija un zīdaiņu uzturs
• Neiroloģija
• Psihiatrija un narkoloģija
• Pārtika ar pievienoto vērtību
• Propedeitika
• Sabiedrības veselība un epidemioloģija
• Psiholoģija un psihoterapijas pamati
• Funkcionēšanas spēju klasifikācija un novērtēšana
• Bioķīmija
• Medicīniskās rehabilitācijas aspekti
• Mākslīgais intelekts profesionālajā darbībā
• Infekciju slimības
• Kursa darbs II

3. kurss

• Laboratorisko izmeklējumu interpretācija
• Ķermeņa kompozīcijas novērtēšanas metodes
• Uztura politikas un plānošanas sistēma
• Uztura terapija
• Pārtikas tehnoloģijas un gatavošana
• Klīniskās aprūpes pamati
• Uzturs un kognitīvi bihiviorālā terapija
• Konfliktu risināšana un mediācija
• Veselības veicināšana un profilakse profesionālajā darbībā
• Kursa darbs III

4. kurss

• Veselības sports
• Pētniecība un statistikas pamati
• Uzņēmējdarbība II
• Klīniskā prakse
• Bakalaura darba izstrāde un aizstāvēšana

Studiju programmas saturs studiju laikā var tikt aktualizēts un mainīts, balstoties uz darba tirgus prasībām un Ministru kabineta noteikumiem.

Studiju maksa

Maksa norādīta uzsākot studijas no 1. studiju gada.

Studiju forma

Norises vieta

Valoda

Ilgums

Maksa

Pilna laika studijas dienas grupā

Rīga

latviešu

4 gadi

3500 EUR

Nepilna laika studijas vakara vai brīvdienu grupā Rīga latviešu 4,4 gadi 3200 EUR

Norādīta studiju maksa gadā.

Ik gadu apmēram 40% Biznesa augstskolas Turība studentu iegūst kādu no studiju maksas atvieglojumiem. Ieskaties ŠEIT un noskaidro, vai arī Tev ir iespēja studēt izdevīgāk.

Uzņemšanas prasības

Lai uzsāktu bakalaura programmā “Uzturs”, pretendentam jābūt nokārtotam centralizētajam eksāmenam latviešu valodā, angļu valodā un matemātikā.
Pretendentiem, kuri vidējo izglītību ieguvuši līdz 2004. gadam, jābūt sekmīgam vērtējumam attiecīgajos priekšmetos.
Informācija par uzņemšanas procesu un noteikumiem atrodama sadaļā “Uzņemšana”. 
 

PROGRAMMAS DIREKTORE

Mg.sc.sal., Mg.oec. Guna Bīlande

E-pasts: guna.bilande@turiba.lv 

Pieņemšanas laiks:

Pēc iepriekšējas vienošanās

Ja Tev ir kādi jautājumi, tad raksti mums
Mēs ar Tevi sazināsimies tuvākajā laikā!
Paldies, Tavs pieteikums nosūtīts veiksmīgi!